Contactgericht Spelen en Leren

Contactgericht Spelen en Leren

Bij ‘Contactgericht Spelen en Leren (CSL)’ wordt eerst contact met het kind gezocht door op hem af te stemmen. Daarna wordt het contact opgebouwd door met een kind te spelen op zijn voorwaarden, zodat het kind ontspannen is in het contact. Tijdens deze speelmomenten wordt er gewerkt aan doelen. Deze doelen worden door een speler (begeleider) met behulp van de ouders opgesteld. Daarna worden deze doelen met het kind besproken en eventueel aangepast, zodat het kind zich er bewust van is en zodat hij zich hierin kan vinden. Het is van belang om doelen op maat te stellen en ze flexibel aan te bieden, zodat er op elk speelmoment doelgericht gewerkt kan worden aan deze doelen.

Voor wie is Contactgericht Spelen en Leren bedoeld?

‘Contactgericht Spelen en Leren’ is voor kinderen met een uitdaging in contact. Het is toe te passen bij kinderen van alle leeftijden. Ook kun je CSL gebruiken voor kinderen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, maar nog niet een diagnose hebben.

Waar begint het?

‘Contactgericht Spelen en Leren’ begint bij je basishouding van acceptatie, afstemmen en aansluiten bij het kind. Tevens is de basishouding van groot belang om de leerbaarheid van het kind effectief te vergroten. Het kind gaat dan openstaan om te leren van de doelen die zijn opgesteld. Er wordt uitgegaan van de kwaliteiten van het kind en hiermee wordt aan de slag gegaan. Tussentijds worden de doelen samen met ouders en het kind geëvalueerd en bijgesteld.

_MG_1693

Waar speel je?

Bij CSL wordt in veel gevallen in een speelkamer gespeeld, maar op het Rotven spelen we in een activiteitenruimte en in de speel-leertuin. In de activiteitenruimte en in de speel-leertuin leren de kinderen spelen/ omgaan met meerdere kinderen. Daarnaast kan het kind in de speel-leertuin veel bewegen en leert het kind met de begeleiding te spelen in een buitensituatie.

Info

Indien u na het lezen van deze informatie over ‘Contactgericht Spelen en Leren’ vragen hebt, neem dan gerust met ons contact op middels het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met de stichting ‘Horison‘ van Anneke Groot. Stichting ‘Horison’ is een informatiecentrum voor de methode ‘Contactgericht Spelen en Leren’. Zij kunnen u alles vertellen over deze speelse en effectieve manier van werken met kinderen met autisme.